L.O.V.A

My photo
ampang, Malaysia
liyxa... aku seorang yg kuat membebel, (bak kate bf aku),seorang yang kelakar, n ske menghappy kan org. x suke pada orang yg hipokrit..paling aku pantang, adakala nye aku panas baran..orang yg kenal aku lame tahu la baran aku mcm mane..x ske benda yg complicated..manja, n ske dimanja kan...ske pegi vacation tmpt yg aku ske pegi of coz la pntai...tenang jiwa aku dow!n mcm2 la mengenai aku nie..mls nak cite lebey2...hhuhu

Saturday, December 25, 2010

Terbaek.

Asam Pedas Ayam



Bahan-bahan ( 1 ekor ayam )

  • 1 ekor ayam (dipotong 8@10@12)
  • 35 tangkai cili kering (gunting, rendam dan toskan)
  • 7 ulas bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit
  • 1 inci halia
  • Sebesar saiz ibu jari belacan
  • 1 batang serai (dititik)
  • 50gm daun kesum
  • Sekuntum bunga kantan (dibelah 5)
  • Air asam jawa (50gm asam jawa + secawan air)
  • 3 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Kisar cili kering + bawang merah + bawang putih + kunyit + halia + belacan
  2. Panaskan minyak. Tumis bahan-bahan yang dikisar bersama serai sehingga garing
  3. Masukkan ayam + bunga kantan + daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut
  4. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati
  5. Masukkan pula garam. Gaul sebati
  6. Tambahkan air
  7. Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal. (*Kuah bagi asam pedas ayam biasanya lebih pekat berbanding asam pedas ikan)
  8. **Asam pedas ayam biasanya agak berminyak disebabkan minyak yang turun dari ayam tersebut. Oleh itu, pada yang tidak gemar, boleh buangkan minyak tersebut terlebih dahulu sebelum menghidangnya
  9. ***Pada sesiapa yang suka dan tahan pedas, bolehlah tambahkan sedikit lada hitam


Ayam Masak Lemak Cili Padi




Bahan-Bahan:

500-800 grams ayam

1 tin santan

minyak

garam

gula

serai

bahan unt ditumbuk/blend:

2-3 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih

12 batang cili padi

3 cm kunyit hidup

3 cm halia

3 cm lengkuas

1-2 biji buah keras



Cara:

1. Tumis bahan yg dikisar dlm myk sampai naik bau

2. masukkan serai yg sudah di titik

3. kacau sampai sebati

4. masukkan ayam dan gaul

5. masukkan santan

6. kacau & tunggu sehingga mendidih

7. masukkan garam & gula secukup rasa

8. tunggu hingga ayam masak unt 20mins atas api yg sederhana besar

Cadangan Hidangan:

hidangkan panas-panas bersama nasi


2 comments: